Rekli su ...

"Poznavati decu, svakodnevno se družiti sa njima,jedini je pravi i čvrst temelj poezije upućene njima. Ali, pretočiti to u sth – jasan, tečan, ritmičanto je umeće Saše Božovića i to ga svstava u savremene pesnike koji,polako ali sigurno, ulaze u riznicu naše dečje poezije. Njegovo stvaralaštvo otvara mu sigurne puteve u školske knjige, antologije, dečje festivale...Grad Pančevo,u kome on živi,obogatio je i oplemenio svojim stvaralaštvom."
Minja Subota  - pevač i kompozitor
line

"Kada čujem da je neko od kompozitora komponovao pesmu Saše Božovića i da je onda ta pesma  na nekom festivalu pobedila – više se ne čudim. Već vidjeno! Već mnogo puta vidjeno! Njegove pesme osvajaju nagrade, pobedjuju...Njegove pesme deca pevaju i vole! Za Sašu Božovića slobodno možemo reći da je on danas jedan od najboljih živih pesnika za decu. Još uvek je mlad, a već postaje slavan. U njegovim stihovima ima emocije, bez koje je dobra pesma za decu nezamisliva, savršeno vlada metrikom i rimom...U poeziji za decu nema tajne.Zapravo, pesma Saše Božovića postaje pravi recept za dobru pesmu za decu. Zato i ne čudi podatak da je jedan od naših najtiražnijih pesnika."
Nedeljko Popadić – pesnik
line

"Poezija  Saše Božovića govori jezikom iskusnog poznavaoca senzibiliteta mladih. Pesme pune vrcavih ideja, vedrine, optimizma i pune ritma, čine Božovića prepoznatljivim na prvo čitanje. Čitajući njegove pesme, čitalac ima utisak da se nalazi kraj bogatog izvora, odakle kulja ogromna pozitivna energija biranih reči, spontanih i često neočekivanih rima.Stil i forma kojom su pisani, Božovićevi stihovi odgovaraju i najprobirljivijim zahtevima kompozitora. Kao da se i sam bavi komponovanjem, autor savršeno vodi priču od uvodnog dela, preko zapleta pa do refrena – do strofe u kojoj je sva priča sažeta. Jezik kojim Božović piše je jasan, bez suvišnih metafora, što pesme čini pitkim kako za čitanje, tako i za pevanje. Reči se nižu kao biseri, a kompozitorima prosto otimaju note i slažu ih u savršenu formu savremene dečje pesme."
Jovan Adamov - kompozitor
line

"Začudjujuće je koliko jedan mlad čovek ima razumevanja za svet deteta, a nije se tako davno odmetnuo od detinjstva. Očito mu u tome pomaže njegovo druženje sa decom na brojnim susretima i stalnim obraćanjem deci u svojim radijskim emisijama. Pevnost Božovićeve poezije svakako će doprineti njenoj popularnosti medju mladima, a savršenost formalne košuljice pesme pomaže mu, naročito zbog različitih i neponavljanih muzičkih obrazaca, da lako nadje kompozitora za svoje stihove."
Pero Zubac – pesnik
line

"Pesnik Aleksandar Saša Božović je jedan od retkih mladih pesnika koji zaslužuje da ga porede sa veličinama kao što su Jovan Jovanović Zmaj i, nešto mladji, Ljubivoje Ršumović. Ustvari, istorija nam pokazuje da se tek jednom u deset godina rodi neko ko zaslužuje da bude zabeležen u vremenu. Prvo desetleće ovog veka, što se dečje poezije tiče, očito će obeležiti Saša Božović! Ko sumnja u ovu konstataciju,neka pročita pesmu ,,Tako mi je žao’’ i biće mu jasno o čemu govorim...Kao što ni jednom pesniku sva dela nisu za besmrtnost, normalno da ni sve Sašine pesme ne zaslužuju taj epitet. Ali jedna vrhunska vredi kao nečijih hiljadu i sigurna sam da će se generacije dece vaspitavati uz Sašine stihove. Da Saša Božović ništa do kraja života ne napiše, već je dovoljno zadužio ovaj svet!"
Biljana Biba Petrović – književnik i novinar
line

"Fini lirik. Odličan versifikator i vrlo duhovit pesnik svojim pevanjem obogaćuje detinjstvo deci darujući im radost svoje duše – pesme.Oslanjajući se na tradicionalizam i već utemeljeni poetski izraz, Saša Božović svojom rezignacijom donosi u poeziju pregršt novih tema i na taj način akcentuje doba u kome živi današnje dete da bi to isto dete odraslo i vaspitalo se u duhu srpskog naroda i kulture. A to je vrlo važno zbog formiranja mladog bića, zbog duhovnog sazrevanja deteta...I, naravno, zbog detinjstva u kojom živi i sam Saša Božović."
Tode Nikoletić - pesnik
line

 

vrh strane-->

Pisali su ...

Rasa Popov i SasaBozovic

Deco pa ja sam ziv

Div sa dusom deteta

Kao u bajci

Knjiga, baloni i klovn

Obracam se deci kao sebi ravnima

Druzenje sa Sasom Bozovivem

Praznik za najstrozije citaoce

Zlatan novcic za Sasu Bozovica

Pan teatar

Svetkovinadecje pesme

Raspevana zurka na Kalemegdanu

Licnost dana

Jos jedno priznanje

Ilustrovana Politika

vrh strane-->